Blog

Tips om datalekken te voorkomen
Datalekken zijn een groeiende zorg voor bedrijven. Op het moment dat iemand toegang krijgt tot de persoonsgegevens van jouw organisatie, kan dit namelijk leiden tot enorme gevolgen. In deze blog duiken we dieper in op datalekken en hoe je dit kan voorkomen.
Afbeelding

13 maart 2024

Wat is een datalek?

Op het moment dat er sprake is van een datalek, heeft iemand toegang tot persoonsgegevens zonder dat hier toestemming voor is gegeven door het ‘slachtoffer’. Dit betekent dus dat er inbreuk is op de beveiliging van persoonlijke gegevens met als gevolg ongewenst vernietigen, verliezen of het delen van persoonsgegevens.

 

Op het moment dat een organisatie wordt getroffen door een datalek kan dit grote gevolgen met zich meebrengen. Dit betekent namelijk dat er inbreuk is op de beveiliging van persoonlijke gegevens met als gevolg dat dit kan leiden tot identiteitsfraude, financiële schade, reputatieschade, maar ook het mislopen van winst en klanten. Bij TendenZ IT zeggen we daarom altijd dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom geven we je een aantal tips voor het voorkomen van datalekken:

 

Verzamel alleen informatie die je echt nodig hebt

Veel bedrijven willen zoveel mogelijk gegevens verzamelen van hun (potentiële) klanten, omdat ze vaak denken hoe meer hoe beter. Echter is dit vaak niet hoe het werkt, veel van deze informatie is bijvoorbeeld helemaal niet relevant. Stel je hebt een online kledingwinkel en je verzamelt klantgegevens van je klant. Heb je dan echt de financiële gegevens van je klanten nodig? Nee. Daarom is het belangrijk om de juiste afweging te maken welke klantgegevens wel relevant zijn en welke minder.

 

Bewaar niet onnodig (gevoelige) gegevens

Tegenwoordig worden veel gegevens automatische opgeslagen. Opzich is dit heel prettig, omdat je niet telkens hoeft na te denken over het opslaan van de gegevens. Echter kan dit er ook voor zorgen dat er onbedoeld meer gegevens worden opgeslagen dan je eigenlijk nodig hebt. En het is natuurlijk wel zo, hoe meer gegevens je kwijt raakt bij een datalek, hoe groter de schade is. Het is daarom erg belangrijk om kritisch te kijken of de persoonsgegevens van oude klanten, betaaldata of inloggegevens uit het verleden bijvoorbeeld wel handig zijn om op te slaan.

 

Wees kritische met de personen die je toegang verleent

Niet alle medewerkers hebben toegang nodig tot bepaalde gegevens. Iemand van de marketingafdeling heeft bijvoorbeeld geen betaalgegevens van een klant nodig. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken wie je toegang verleent en wie niet. Daarnaast is het raadzaam om bij te houden wie toegang heeft tot welke gegevens en waarom die persoon hier toegang tot heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat je in het geval van een datalek beter kan uitzoeken waar de lek mogelijk vandaan komt.

 

Beperk het aantal plekken waar je informatie opslaat

Als je met gevoelige gegevens werkt is het raadzaam om het aantal locaties waar je dit opslaat te beperken. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet overal wat hebt staan en het per ongeluk verwijderd of per ongeluk gegevens met iemand anders deelt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken zodat je in het geval van een datalek altijd je gegevens terug kan halen.

 

De rol van een IT-partner

Om datalekken te voorkomen is het ook verstandig om met een IT-partner samen te werken. Een IT-partner kan jou volledig ontzorgen als het gaat om jouw IT-omgeving. Een IT-partner kan bijvoorbeeld jouw IT-omgeving monitoren en mogelijke cyberaanvallen vroegtijdig detecteren.

 

TendenZ IT als partner

TendenZ IT begrijpt het belang van een goede beveiliging voor jouw bedrijf. Met de Managed Security-diensten van TendenZ IT bieden wij een proactieve en uitgebreide monitoring van jouw IT-beveiliging. Door het voortdurend monitoren van jouw IT-omgeving, bedreigingen in realtime te identificeren en snel te reageren, zorgen wij ervoor dat jouw bedrijf altijd zo goed mogelijk beschermd is tegen datalekken.

 

Benieuwd wat TendenZ IT voor jou kan doen als IT-partner? Neem dan contact met ons op.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?