Blog

Het belang van goede beveiliging van je bedrijfsgegevens
Bijna ieder bedrijf maakt tegenwoordig gebruik van digitale opslagplekken voor bedrijfsgegevens. Gelukkig maar, want zo’n 20 jaar geleden werd alles nog bewaard in talloze papieren mappen. Het overzicht raakte je toen snel kwijt en de kans dat er belangrijke gegevens verloren gingen of bij de verkeerde mensen terechtkwamen, was destijds veel groter. Toch laat de beveiliging van digitale systemen nog wel eens te wensen over. Hierdoor lopen bedrijven onnodig risico op schade. Maar met de juiste beveiligingsmaatregelen kun je dat eenvoudig voorkomen.
Afbeelding

3 maart 2025

Cyberdreigingen en hun impact

Nu steeds meer gegevens digitaal worden opgeslagen, neemt ook het aantal cyberaanvallen toe. Hoewel beveiligingssystemen steeds beter worden, vinden cybercriminelen voortdurend nieuwe manieren om deze te omzeilen. Daarom is het belangrijk om je bedrijfsgegevens proactief te beveiligen. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende cyberdreigingen en hoe je jouw bedrijf hiertegen kunt beschermen.

 

Phishing

Phishing-aanvallen behoren tot de meest voorkomende cyberdreigingen. Hierbij versturen cybercriminelen misleidende e-mails met bijlagen of links om gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens, te stelen.

 

Om je bedrijf hiertegen te beschermen, is het essentieel om je medewerkers te trainen in het herkennen van verdachte e-mails en te weten wat ze hiermee moeten doen. Door deze eerste verdedigingslinie goed in te richten, verklein je de kans dat bedrijfsgegevens in verkeerde handen vallen.

Ransomware

Een ransomware-aanval kan enorme financiële en reputatieschade veroorzaken. Bij een ransomware-aanval worden je bestanden namelijk versleuteld en moet je losgeld betalen om weer toegang te krijgen.

 

Om jezelf te beschermen tegen ransomware is het belangrijk om een goede antivirus te installeren. Hierbij kan je denken aan een Endpoint Detection & Response (EDR); dit helpt namelijk bij het tegenhouden van bekende én nog onbekende malware-infecties. De standaard antivirussen detecteren namelijk alleen dreigingen op basis van een database met daarin alle standaard virussen. Een EDR daarentegen maakt gebruik van intelligentie en bekende patronen om ook onbekende virussen en ransomware te detecteren.

 

Daarnaast blijft toch de beste manier om de impact van ransomware te minimaliseren: het regelmatig maken van back-ups en deze veilig opslaan. Zo kun je bij een aanval snel weer aan de slag zonder gegevens te verliezen.

Malware

Malware is een schadelijke software die computersystemen kan verstoren, gevoelige informatie kan stelen of ongeautoriseerde toegang kan verschaffen. Deze software kan op verschillende manieren je systeem binnendringen, bijvoorbeeld via een geïnfecteerde USB-stick, een e-mailbijlage of een schadelijke website.

 

Om malware buiten de deur te houden, is het belangrijk om meerdere beveiligingslagen toe te voegen. Denk hierbij aan antivirussoftware, firewalls en een intrusion detection system (IDS). Daarnaast is het cruciaal om je bedrijfssoftware regelmatig te updaten om kwetsbaarheden snel te verhelpen.

TendenZ IT: jouw partner in beveiliging

Door de toenemende cyberdreigingen wordt het beveiligen van bedrijfsgegevens steeds complexer. TendenZ IT biedt maatwerkoplossingen die volledig aansluiten bij de behoeften van jouw bedrijf. Dankzij onze persoonlijke benadering leren we je organisatie echt kennen. We komen graag bij je langs om samen te kijken waar verbeterpunten liggen en ontwikkelen vervolgens een robuuste beveiligingsstrategie.

 

Onze experts zorgen voor een snelle implementatie, proactieve opvolging en regelmatige contactmomenten, zodat je altijd verzekerd bent van een optimaal beveiligde IT-omgeving. En als er toch een incident plaatsvindt, staat onze Nederlandstalige helpdesk direct voor je klaar.

 

Benieuwd welke beveiligingsmaatregelen jouw bedrijf nog mist? Doe dan nu onze gratis IT-check en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je bedrijfsgegevens optimaal te beveiligen.


Is jouw digitale infrastructuur klaar voor de toekomst?