Blog

Wat is serverbeheer en waarom is het belangrijk?
Serverbeheer is van steeds groter wordend belang voor bedrijven van iedere omvang. Maar wat is serverbeheer precies en waarom is het zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in op wat serverbeheer is en welke voordelen het met zich mee brengt.
Afbeelding

11 juni 2024

Wat is serverbeheer?

In feite is serverbeheer het beheren en onderhouden van de servers. Deze servers zijn verantwoordelijk voor het opslaan, verwerken en beheren van data binnen een netwerk. Dit gaat om zowel hardware (de fysieke machine) als om de software (het besturingssysteem en de applicaties).

 

Het wordt sterk aangeraden om serverbeheer uit te besteden. Dit zorgt namelijk voor meer tijd voor jullie eigen werkzaamheden, maar ook voor een betere beveiliging van jullie bedrijfsgegevens. De taken van serverbeheerder kunnen onder andere bestaan uit:

 

  • Installatie en configuratie: het opzetten van nieuwe servers en het configureren van de benodigde software en diensten.
  • Monitoring en onderhoud: het constant monitoren van de servers en het uitvoeren van preventief onderhoud.
  • Beveiliging: het implementeren van beveiligingsmaatregelen om servers te beschermen tegen bedreigingen zoals virussen, malware en hackers.
  • Back-ups en herstel: het uitvoeren van regelmatige back-ups en het ontwikkelen van een herstelplan in het geval van systeemstoringen of dataverlies.
  • Probleemoplossing: snel en efficiënt (technische) problemen oplossen.

Voordelen van serverbeheer

Het uitbesteden van serverbeheer zorgt ervoor dat jullie als organisatie meer tijd over houden voor jullie belangrijke werkzaamheden. Uiteraard zijn er nog meer voordelen:

1. Betrouwbaarheid

Een goed beheerde server zorgt voor een hogere en betere beschikbaarheid en een minimale downtime. Dit zorgt ervoor dat jullie diensten en applicaties altijd toegankelijk zijn voor gebruikers. Uiteraard is dit essentieel voor de bedrijfscontinuïteit en klanttevredenheid.

2. Verbeterde beveiliging

Bij serverbeheer wordt de software regelmatig bijgewerkt en geüpdatet. Daarnaast worden er ook regelmatig beveiligingspatches toegepast, dit helpt om kwetsbaarheden te minimaliseren en jullie gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen.

3. Kostenbesparing

Het uitvoeren van proactief serverbeheer helpt bij het identificeren van potentiële problemen voordat de gevolgen niet meer te overzien zijn. Deze gevolgen kunnen behoorlijke kosten met zich meebrengen en deze kunnen jullie nu besparen.

4. Schaalbaarheid

Met serverbeheer is het mogelijk om jullie IT-infrastructuur eenvoudig op te schalen om aan veranderende zakelijke behoeften te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld het toevoegen van extra capaciteit betekenen of het aanpassen van de bestaande configuratie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

TendenZ IT als serverbeheerder

Kortom, serverbeheer is een essentieel onderdeel van een moderne IT-infrastructuur en door het efficiënt beheren van servers profiteert jouw bedrijf van meerdere voordelen.

 

Het is ook mogelijk om je serverbeheer uit te besteden aan een externe partij en dat is waar TendenZ IT een rol speelt. TendenZ IT beheert, monitort en onderhoud jullie servers en zorgt voor de best mogelijke bescherming én beste oplossingen in het geval van problemen.

 

Benieuwd wat TendenZ IT voor jou kan betekenen als serverbeheerder? Neem dan contact met ons op.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?