Blog

VPN en de rol van IT hierin
Sinds de coronapandemie zijn veel medewerkers (gedeeltelijk) thuis blijven werken, maar voor bedrijven is het belangrijk dat dit ook op een veilige manier kan gebeuren. VPN-verbindingen kunnen hierbij een uitkomst bieden.
Afbeelding

27 juni 2024

Wat is VPN?

Een VPN, ook wel Virtual Private Network is een afgeschermd gedeelte binnen het netwerkverkeer waar de informatie aan het begin versleuteld wordt en aan het einde weer ontsleuteld wordt.

 

Makkelijker gezegd: VPN is een technologie waarmee je apparaten zoals servers of computers via het internet kan verbinden met een privénetwerk. Dit privénetwerk heeft controlepunten aan het begin en einde van de verbinding zodat de informatie niet onderschept kan worden.

 

Een VPN-verbinding gebruiken

Een VPN kan enkel gebruikt worden met een authenticatie-controle, hiermee worden de gebruikers van de verbinding namelijk gecontroleerd. Veel bedrijven, maar ook particulieren zetten VPN in voor verschillende doeleinden, er zijn dan ook verschillende soorten VPN:

 

Site-to-site

Een site-to-site VPN is een permanente, versleutelde verbinding tussen verschillende netwerken van meerdere locaties. Je zou hierbij bijvoorbeeld kunnen denken aan een hoofdkantoor en een ander filiaal. Met de site-to site VPN hebben alle filialen toegang tot dezelfde servers en applicaties.

 

Client-to-site (remote access)

Client-to-site VPN, ook wel remote access genoemd, biedt thuiswerkers de mogelijkheid om hun laptop of computer veilig te verbinden met het kantoornetwerk. Deze VPN-variant gebruikt encryptie en authenticatie om de internetverbinding te beveiligen. Het bestaat uit twee onderdelen: de VPN-terminator, meestal geplaatst binnen het bedrijfsnetwerk, en de clientapplicatie op de thuiswerkcomputer. Medewerkers loggen in via de clientapplicatie, waarna de VPN-terminator hun toegang controleert.

 

TendenZ IT als partner die je ondersteunt in VPN

Voor TendenZ IT staat de veiligheid van jouw bedrijf voorop. In deze blog hebben we je verschillende argumenten gegeven waarom een VPN-verbinding de veiligheid van jouw bedrijf verbeterd. Maar bij TendenZ IT kunnen we ons ook voorstellen dat VPN als ingewikkeld wordt ervaren. Daarom kan TendenZ IT jullie als IT-partner ondersteunen.

 

Wij weten namelijk alles van VPN en hoe je het op de juiste manier in kan zetten, benieuwd wat TendenZ IT voor jullie kan betekenen op het gebied van VPN? Neem dan contact met ons op!


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?