Blog

Netwerkbeheer: van monitoring tot het oplossen van problemen
Netwerkbeheer: van monitoring tot het oplossen van problemen In de snel veranderende digitale wereld is een betrouwbaar netwerk essentieel voor vrijwel ieder bedrijf. Of het gaat om het onderhouden en monitoren van het netwerk of om het oplossen van gedetecteerde probleem, netwerkbeheer helpt je hierbij.
Afbeelding

28 november 2023

Wat is netwerkbeheer?

Netwerkbeheer bestaat uit een aantal verschillende taken die zorgen voor de naadloze werking van de IT-infrastructuur. Dit omvat bijvoorbeeld het beheer en onderhoud van netwerkapparatuur zoals routers, switches, kabels en firewalls. Ook houdt het in dat netwerken zorgvuldig worden ontworpen en geïmplementeerd, terwijl netwerkprestaties continu worden gemonitord en eventueel geïdentificeerde technische problemen worden opgelost.

 

Veel voorkomende uitdagingen?

Bij netwerkbeheer komen verschillende uitdagingen kijken zoals:

 

Netwerkveiligheid

Het beschermen van de netwerken tegen cyberaanvallen zoals malware, ransomware en phising is een constante zorg. Door het groeiend aantal cyberdreigingen is het bewaken van de veiligheid een steeds grotere uitdaging en zijn beveiligingsmaatregelen onmisbaar. Door het continu monitoren van de netwerken worden mogelijke aanvallen snel herkent en is de kans op schade het kleinst.

Meer lezen over cyberdreigingen? Bekijk dan deze blog.

 

Complexiteit van het netwerk

Op het moment dat bedrijven groeien wordt hun netwerkinfrastructuur complexer. Het bedrijf krijgt bijvoorbeeld meer gebruikers of meer apparatuur waardoor het netwerk wordt uitgebreid. Door de uitbreiding van het netwerk is het goed mogelijk dat het bedrijf het overzicht verliest. Hierdoor is het belangrijk dat als het netwerk van een bedrijf groeit in zijn complexiteit dat dit goed gemonitord wordt om de kans op fouten te verkleinen. Het maken van fouten kan leiden tot een lange uitvaltijd en verminderde efficiëntie waardoor de kosten hoger worden.

 

Monitoring en probleemoplossing

Veel bedrijven hebben niet de mogelijkheid en capaciteit om de netwerken zelf te monitoren aangezien dit een tijdrovende taak is. Als het netwerk niet effectief wordt gemonitord is de kans groot dat problemen onopgemerkt blijven en ernstige schade kunnen veroorzaken.

 

Draadloos netwerkwerkbeheer

Door de groeiende opkomst van mobiele apparaten en the Internet of Things is het beheren van draadloze netwerken complexer geworden. Bij draadloos netwerkbeheer komen ook weer verschillende uitdagingen kijken zoals het beheren van juiste connectiviteit, het beveiligen van dataoverdracht of het integreren van meerdere apparaten met verschillende besturingssystemen.

 

Budgettering

Goed netwerkbeheer is lastig en kost veel tijd voor bedrijven. Het monitoren en onderhouden van de netwerken vergt veel tijd van de medewerkers die soms niet eens voldoende expertise hebben, maar bovenal kan deze medewerker nu niet ingezet worden voor iets anders. Voor veel bedrijven is het daarom niet mogelijk om het netwerkbeheer voldoende in de gaten te houden of te vernieuwen. Dit kan leiden tot verouderde systemen en apparatuur, die vaak een gemakkelijk doelwit zijn voor cyberaanvallen. Dit kan wederom leiden tot grote schade en nog grotere gaten in het budget.

 

TendenZ als betrouwbare partner in netwerkbeheer

Deze uitdagingen vereisen de kennis van netwerkbeheerders die hiervoor zijn opgeleid, toegang hebben tot geavanceerde tools en de best mogelijke oplossingen kunnen bedenken. TendenZ IT is jouw betrouwbare IT-partner als het gaat om netwerkbeheer. Met TendenZ IT als jouw partner in netwerkbeheer profiteer je onder andere van:

 

  • Betrouwbare netwerkconnectiviteit voor maximale productiviteit
  • Proactieve monitoring en preventieve maatregelen om netwerkstoringen te voorkomen
  • Beveiligde netwerken die voldoen aan de hoogste beveiligingsstandaarden

 

Benieuwd of TendenZ IT jouw bedrijf kan helpen bij het beheren van je netwerk? Neem dan nu contact met ons op.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?