Blog

Het belang van e-mailbeveiliging
E-mails zijn inmiddels onmisbaar geworden in het bedrijfsleven. Het is een ideaal communicatiemiddel, maar het brengt wel de nodige beveiligingsrisico’s met zich mee. Hackers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technieken om toegang te krijgen tot de data van jouw bedrijf.
Afbeelding

19 juni 2023

Er zijn vier bedreigingen die vaak voorkomen als het gaat om e-mail gebruik:

1. Phising aanvallen
2. Ransomeware
3. Malware
4. Spoofing

Beveiliging

Om te voorkomen dat jouw persoonlijke (bedrijfs) -gegevens in verkeerde handen vallen is het natuurlijk belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen. Ook kan je tweestapsverificatie inschakelen of gebruik maken van e-mailversleuteling.

 

Daarnaast is het belangrijk een goede antivirus te installeren zoals Endpoint Detection & response (EDR). EDR helpt bij het tegenhouden van bekende én nog onbekende malware-infecties. De standaard antivirussen detecteren dreigingen op basis van databases met bekende virussen terwijl EDR gebruik maakt van intelligentie en bekende patronen om naast bekende virussen ook onbekende virussen en ransomware te detecteren.

 

Bij een phishing aanval doen hackers zich voor als betrouwbare personen om persoonlijke gegevens te stelen. Dit doen ze met behulp van e-mails door slachtoffers te lokken en te misleiden.
Deze e-mails zien er vaak heel echt en betrouwbaar uit. Sterker nog, ze zijn vaak bijna identiek aan de mails die officiële bedrijven/instellingen sturen. In deze mails zit vaak een waarschuwing of een verzoek tot actie om bijvoorbeeld je wachtwoord te wijzigen. Als je overgaat tot deze actie, sturen ze je naar een valse website die er identiek uitziet als de officiële website. Op deze manier kunnen de hackers toegang krijgen tot jouw gegevens.

 

Ransomware

Bij ransomware gijzelen cybercriminelen computersystemen of bestanden en eisen vervolgens veel losgeld van de slachtoffers. Zodra een computer/netwerk is geïnfecteerd met ransomware dan versleutelt de malware bestanden en blokkeert het toegang tot het systeem. Zodra de cybercrimineel binnen is, kan het toegang krijgen tot allerlei persoonlijke gegevens zoals foto’s, documenten, zakelijke bestanden en veel meer. De bestanden worden volledig ontoegankelijk gemaakt met een sterke encryptie waar alleen de aanvaller de sleutel van heeft om de bestanden te decoderen. De bestanden kan het slachtoffer voor een flink bedrag terugkopen en wanneer hij/zij dit niet doet zijn ze vaak alle gegevens kwijt.

 

Cybercriminelen kunnen met behulp van een simpele e-mail, met een besmette download binnen komen op je computer.

 

Malware

Malware is de afkorting van ‘Malicious Software’ en verwijst naar software die is ontworpen om schade aan te richten aan computersystemen, gegevens, netwerken en veel meer. Er zijn veel verschillende vormen van malware zoals:

  • Virussen: dit zijn programma’s die zichzelf kunnen vermenigvuldigen en verspreiden door zichzelf te hechten aan andere bestanden of programma’s.
  • Trojaanse paarden: dit zijn programma’s die zich voordoen als legitieme software of bestanden.
  • Ransomware: hierbij worden bestanden versleuteld en wordt er losgeld geëist om de bestanden te herstellen.
  • Spyware: dit wordt gebruikt om gevoelige informatie te verzamelen over een gebruiker of computersysteem.
  • Adware: deze vorm is vaak niet schadelijk, maar wel storend. Het gaat namelijk om ongewenste advertenties die binnenkomen.
  • Wormen: dit is een zelfstandig programma die zichzelf kan repliceren en verspreiden via netwerken.

 

Spoofing

Bij spoofing doet een persoon of programma met behulp van vervalste gegevens zich voor als iemand anders. Het doel hierachter is om de slachtoffers te misleiden, informatie te manipuleren of om toegang te krijgen tot gegevens en systemen.

 

Er zijn verschillende vormen van spoofing zoals:

  • E-mailspoofing: de afzenderinformatie wordt hierbij vervalst. Hierdoor lijkt het alsof de e-mail van iemand anders afkomstig is dan de werkelijke afzender.
  • IP-spoofing: hierbij wordt het bron-IP-adres in een netwerkcommunicatiepakket vervalst.
  • DNS-spoofing: hierbij wordt de DNS-resolutie gemanipuleerd om vervalste IP-adressen aan domeinnamen te koppelen.
  • Caller ID: dit wordt gebruikt bij telefooncommunicatie en hierbij wordt de telefoonnummerinformatie vervalst op het toestel van de ontvanger.

 

Onze e-mailbeveiligingssoftware

TendenZ IT biedt ook een eigen e-mailbeveiligingssoftware aan waarmee je extra beschermd bent tegen de vele gevaren. Je kan onder andere malware- en ransomwarevirussen detecteren, inbreuk op de zakelijke e-mail voorkomen, spoofing beheren, phishing controleren en fraude opsporen. Daarnaast biedt de software je inzicht in wanneer de mails zijn ontvangen, geopend en gelezen.

 

Met de geavanceerde encryptie van TendenZ IT zorg je dat je e-mailcorrespondentie altijd veilig blijft, maar het ontvangen, versturen en openen van de e-mails blijft een eenvoudig. Daarnaast kan je met één druk op de knop zorgen voor bescherming, tracering en gecertificeerde bezorging van de verzonden e-mail. Én hierbij voldoe je volledig aan de AVG-richtlijnen.

 

Ben jij benieuwd hoe veilig jouw bedrijf in elkaar zit? Doe dan nu de security check bij TendenZ IT en ontdek de mogelijkheden.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?