Nieuws

Het belang van e-mailbeveiliging
E-mails zijn inmiddels onmisbaar geworden in het bedrijfsleven. Het is een ideaal communicatiemiddel, maar het brengt wel de nodige beveiligingsrisico’s met zich mee. Hackers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technieken om toegang te krijgen tot de data van jouw bedrijf.
Afbeelding

26 augustus 2024

Bedreigingen

Er zijn vier bedreigingen die vaak voorkomen als het gaat om e-mail gebruik:

  1. Phishing-aanvallen
  2. Malware
  3. Ransomware
  4. Spoofing

Phishing

Bij een phishingaanval doen hackers zich voor als een betrouwbaar persoon of een betrouwbare instantie om persoonlijke gegevens te stelen. Cybercriminelen maken bij deze bedreigingsvorm gebruik van misleidende e-mails, die er vaak heel echt en betrouwbaar uitzien. Deze mails worden verstuurd uit naam van een bedrijf en zijn vaak ook vrijwel identiek aan de mails die de officiële bedrijven/instellingen versturen. In deze mails zit vaak een waarschuwing of een verzoek tot actie, zoals bijvoorbeeld je wachtwoord wijzigen. Op het moment dat je overgaat tot actie, word je naar een valse website geleid die er bijna identiek uitziet als de officiële website. Op deze manier kunnen de hackers toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens.

Malware

Malware is de afkorting van ‘malicious software’ en verwijst naar software die is ontworpen om schade aan te richten aan computersystemen, gegevens en netwerken. Er bestaan veel verschillende vormen van malware, waaronder:

  • Virussen: bij deze vorm worden programma’s gebruikt die zichzelf kunnen vermenigvuldigen en verspreiden door zich te hechten aan andere bestanden en/of programma’s.
  • Trojaanse paarden: dit zijn programma’s die zich voordoen als legitieme bestanden of software.
  • Ransomware: hierbij worden bestanden versleuteld en wordt er losgeld geëist door de cybercriminelen om de bestanden te herstellen.
  • Spyware: dit wordt gebruikt om gevoelige informatie te verzamelen over een gebruiker of over een computersysteem.
  • Adware: deze vorm is niet schadelijk, maar kan wel enorm storend zijn. Hierbij gaat het namelijk om ongewenste advertenties die met regelmaat binnenkomen.
  • Wormen: hier wordt een zelfstandig programma voor gebruikt die zichzelf kan repliceren en verspreiden via netwerken.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware, maar aangezien deze vorm de laatste tijd groeiende is, wordt deze hieronder extra toegelicht.

 

Bij ransomware gijzelen cybercriminelen computersystemen of bestanden en eisen vervolgens een grote som losgeld van de slachtoffers. Dit kunnen cybercriminelen doen door bijvoorbeeld een simpele e-mail te sturen met daarin een ‘besmette’ bijlage of download.

 

Zodra een computer of netwerk is geïnfecteerd met ransomware, worden bestanden versleuteld en wordt de toegang tot het systeem geblokkeerd. Dit betekent dat de cybercrimineel, zodra hij/zij binnen is, toegang heeft tot allerlei persoonlijke gegevens zoals foto’s, documenten of zakelijke bestanden. Deze documenten worden volledig ontoegankelijk gemaakt met een sterke encryptie waar alleen de aanvaller de sleutel van heeft. Het slachtoffer kan alle bestanden terugkopen, vaak voor een groot bedrag. Anders zijn ze vaak alles kwijt.

Spoofing

Bij spoofing doet een persoon of een programma zich voor als iemand anders met behulp van vervalste gegevens. Het doel hierachter is om de slachtoffers te misleiden, informatie te manipuleren of toegang te krijgen tot systemen en gegevens.

 

Er bestaan meerdere vormen van spoofing zoals:

  • E-mailspoofing: bij deze vorm wordt de afzenderinformatie vervalst. Hierdoor lijkt het alsof de e-mail van iemand anders afkomstig is dan de werkelijke afzender.
  • IP-spoofing: hierbij wordt het bron IP-adres in een netwerkcommunicatiepakket vervalst.
  • DNS-spoofing: de DNS-resolutie wordt hierbij gemanipuleerd om vervalste IP-adressen te kunnen koppelen aan domeinnamen.
  • Caller ID: deze vorm wordt gebruikt bij telefooncommunicatie. De telefoonnummerinformatie wordt namelijk vervalst waardoor er onjuiste informatie zichtbaar is op het toestel van de ontvanger.

Je e-mail beveiligen tegen cyberdreigingen

Om te voorkomen dat je persoonlijke (bedrijfs)gegevens in verkeerde handen vallen, is het natuurlijk allereerst belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te kiezen. Daarnaast raden wij aan om tweestapsverificatie in te schakelen of om gebruik te maken van e-mailversleuteling.

 

Daarnaast is het belangrijk om een goede antivirus te installeren. Hierbij kun je denken aan Endpoint Detection & Response (EDR); dit helpt namelijk bij het tegenhouden van bekende én nog onbekende malware-infecties. De standaard antivirussen detecteren enkel dreigingen op basis van een database met daarin alle standaard virussen. Een EDR daarentegen maakt gebruik van intelligentie en bekende patronen om ook onbekende virussen en ransomware te detecteren.

De e-mailbeveiligingssoftware van TendenZ IT

TendenZ IT biedt ook een eigen e-mailbeveiligingssoftware aan waarmee je extra beschermd bent tegen de vele gevaren. Malware- en ransomwarevirussen worden onder andere gedetecteerd, inbreuk op de zakelijke mail wordt voorkomen, spoofing kan beheerd worden, phishing kan gecontroleerd worden en fraude kan opgelost worden. Daarnaast biedt onze software je inzicht in wanneer de mails zijn ontvangen, geopend en gelezen.

 

Met onze geavanceerde encryptie zorg je ervoor dat je e-mailcorrespondentie altijd veilig blijft, maar het ontvangen, versturen en openen van e-mails blijft kinderlijk eenvoudig. Daarnaast zorgt één druk op de knop voor bescherming, tracering en gecertificeerde bezorging van de verzonden e-mail. En hierbij voldoe je ook nog eens volledig aan de AVG-richtlijnen.

 

Ben jij benieuwd hoe veilig jouw bedrijf is? Doe dan nu de security check bij TendenZ IT en ontdek de mogelijkheden.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?