Blog

Een terugblik op 2023
We zijn begonnen aan de laatste maand van 2023! Het afgelopen jaar hebben wij veel van onze kennis met jullie mogen delen en daar blikken we vandaag op terug. In deze blog kijken we naar twee belangrijke trends waar we het in het afgelopen jaar over hebben gehad.
Afbeelding

4 december 2023

De grootste trend van 2023: AI

Het begrip AI (Artificial intelligence), we kunnen er niet meer omheen. Een van de meest besproken vormen van AI is dit jaar ChatGPT. ChatGPT kan teksten en inmiddels ook afbeeldingen voor jou genereren op basis van wat jij aan hem vraagt. AI heeft voor veel mensen een bijzondere en mooie bijdrage kunnen leveren, maar zoals alle nieuwe technologische ontwikkelingen kent het ook een aantal nadelen. Eerder zijn we al in gegaan op een aantal voor- en nadelen, maar laten we de belangrijkste er nog even tussenuit pakken:

 

Voordelen

 • Veel zaken kunnen geautomatiseerd worden met behulp van AI, dit kan de efficiëntie in het bedrijfsleven een flinke boost geven.
 • AI kan geavanceerde analyses en rapportages voor je samenstellen. Hiermee kan je gerichte vervolgacties opzetten.
 • Met behulp van AI kunnen bedreigingen worden geïdentificeerd, kunnen afwijkingen in systemen worden gedetecteerd en kunnen beveiligingssystemen worden verbeterd.

 

Nadelen

 • Sommige banen zullen door de automatisering dat AI met zich meebrengt overbodig worden in de toekomst.
 • AI is afhankelijk van de nauwkeurigheid van algoritmen en gegevens die mensen invoeren. Dit betekend dat het kleinste foutje al kan leiden tot verkeerde conclusies, oplossingen of andere vervelende gevolgen.

 

Meer weten over AI en haar voor- en nadelen? Bekijk dan deze blog.

 

De tweede grote trend: oplichtingstechnieken

In 2023 zijn het aantal online oplichtingen fors toegenomen. Daarentegen zijn het aantal tips om deze oplichting te voorkomen ook flink toegenomen. Wij hebben het afgelopen jaar verschillende vormen van online oplichting besproken en hebben meerdere tips met jullie gedeeld. Laten we kort een aantal vormen van online oplichting bekijken:

 

Spoofing

Spoofing is een oplichtingstechniek waarbij een persoon of systeem opzettelijk valse informatie gebruikt om zich voor te doen als iemand anders. Het doel van spoofing is voornamelijk om onrust te veroorzaken en ongeautoriseerde toegang te verkrijgen tot systemen en vertrouwelijke informatie. Spoofing kent verschillende vormen, waaronder:

 • IP-spoofing
 • E-mailspoofing’
 • ARP-spoofing
 • DNS-spoofing
 • Caller ID spoofing

 

Meer weten over spoofing? Bekijk dan deze blog.

 

Ransomware

Nooit meer handmatig bijwerken of zorgen maken over verouderde software. Met regelmatige updates zorgt Microsoft 365 ervoor dat je altijd voorop loopt met de nieuwste functies en cruciale beveiligingspatches.

 1. Crypto ransomware: de computer werkt bij deze vorm nog naar behoren, het slachtoffer kan alleen niet meer bij bestanden die versleuteld zijn.
 2. Locker ransomware: de crimineel versleuteld hierbij ook de basisfunctionaliteiten van de computer, dit betekend dat de computer ook niet meer werkt.

Meer weten over ransomware? Bekijk dan deze blog.

 

Phising

Bij phising worden e-mails verstuurd met links naar valse websites of bestanden waar de criminelen, zodra jij op de link hebt geklikt, uit zijn op jouw geld. Vaak zijn phising mails lastig te onderscheiden van de ‘echte’ e-mails. Dit komt doordat criminelen vaak gebruik maken van dezelfde opmaak als van de ‘echte’ mail. Check daarom altijd goed het e-mailadres en klik nóóit zomaar op linkjes.

 

Tips om oplichting te voorkomen

Door de forse toename in het aantal online oplichtingen in 2023 zijn het aantal tips & tricks om dit te voorkomen ook toegenomen. Hieronder staan een aantal belangrijke tips die wij jou willen meegeven:

 • Voer je updates regelmatig uit: dit zorgt voor de nieuwste en ‘dichte’ systemen.
 • Inventariseer je kwetsbaarheden: zodra je weet waar je kwetsbaarheden liggen, kan je dit extra goed beveiligen en hier extra rekening mee houden.
 • Beperk de toegang tot data en systemen: hoe meer mensen toegang hebben tot je data en systemen, hoe groter de kans op een lek is.
 • Goede antivirusprogramma’s: antivirusprogramma’s zijn de eerste verdediging tegen cyberaanvallen. Een antivirus scant namelijk constant het inkomende en uitgaande netwerkverkeer om verdachte situaties op tijd te herkennen.
 • Regelmatig back-ups maken: door regelmatig back-ups te maken heb je de meest up-to-date versies bij de hand. Mocht het dan toch mis gaan, dan ben je nooit alle data verloren.
 • Betrouwbare IT-partner: een betrouwbare IT-partner kan jou helpen en adviseren als het gaat om de veiligheid van jouw bedrijf. TendenZ IT heeft de juiste kennis om jouw bedrijf te helpen om cyberaanvallen te voorkomen. Daarnaast heeft TendenZ IT ook de juiste kennis om jouw bedrijf in tijdens van nood, mocht er toch een aanval plaatsvinden, te helpen om er het beste uit te komen.

 

Op naar 2024

In 2024 gaan wij uiteraard gewoon verder met het delen van onze kennis! Wij hopen dat wij jou het afgelopen jaar hebben kunnen helpen en ondersteunen en dat we dat in 2024 kunnen blijven doen.

Benieuwd of we in 2024 een intensievere samenwerking aan kunnen gaan en elkaar nog beter kunnen helpen? Neem dan nu contact met ons op.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?