Wat is Artificial Intelligence?
Artificial Intelligence (AI) verwijst naar het vermogen van een computersysteem en algoritmes die menselijke taken uitvoeren. Zo is AI inmiddels in staat tot leren, probleemoplossing, taalgrip, creatief denken en het herkennen van patronen en trends.
AI is niet een compleet nieuw begrip, het wordt al jarenlang gebruikt, maar bijna niemand had het door aangezien er niet over werd gesproken. Maar, door de jaren heen zijn er verschillende soorten AI ontstaan op basis van hun mogelijkheden:
- Smalle AI: dit wordt ook wel ANI (Artificial Narrow Intelligence) genoemd en is ontworpen om specifieke taken uit te voeren. AI voert dit vaak beter uit dan mensen, hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan gezichtsherkenning, spraakherkenning of zoekmachines op het internet zoals Google.
- Algemene AI: dit wordt ook wel AGI (Artificial General Intelligence) genoemd en is in staat om taken uit te voeren met dezelfde competenties als een mens. Algemene AI zet kennis in om te leren en te begrijpen om het vervolgens toe te passen op een groot variërend aantal taken.
- Superintelligente AI: dit wordt ook wel ASI (Artificial Super Intelligence) genoemd en is het toekomstige of hypothetische niveau van AI. Deze vorm van AI zal naar verwachting de mensen in bijna alle intellectuele taken gaan overtreffen, inclusief creatief denken en sociaal begrip.
De rol van IT bij AI
AI is de afgelopen maanden in zo’n snel tempo gegroeid dat niet alle bedrijven goed zijn voorbereid op de impact ervan. Het is dan ook verstandig om samen te werken met een IT-partner die niet alleen de technische expertise biedt, maar ook strategisch advies kan geven over hoe AI op een effectieve en verantwoorde manier kan worden geïntegreerd. Dit stelt bedrijven in staat om innovatie te omarmen zonder dat zij de risico’s die met deze snelle ontwikkeling gepaard gaan, hoeven te negeren.
Enkele zaken waarbij een IT-partner ondersteuning kan bieden zijn onder andere:
Hardware en netwerkinfrastructuur
Om veilig gebruik te maken van AI is er krachtige en gespecialiseerde hardware vereist. IT speelt een cruciale rol in de inrichting en het onderhoud van de fysieke netwerkstructuur dat nodig is om de hardware optimaal te ondersteunen.
Dataopslag- en beheer
AI is afhankelijk van de data dat op het internet staat, hiermee wordt het als het ware gevoed en op basis daarvan kan het taken uitvoeren. IT-systemen zijn essentieel voor het verzamelen, opslaan en verwerken van data. Dit gaat niet alleen om de fysieke opslagmethoden, maar ook om databasebeheer, datawarehousing en cloudopslagservices.
Beveiliging en privacy
Door de toename van AI, neemt ook de noodzaak toe om geavanceerde beveiligingssystemen te implementeren. AI-systemen verwerken namelijk veel persoonlijke en gevoelige informatie, waardoor het belangrijk is dat de vertrouwelijkheid van de data wordt gegarandeerd. IT-partners kunnen ondersteuning hierin bieden door deze beveiligingssystemen te implementeren en te monitoren om de kans op problemen te minimaliseren.
Netwerk en toegang
AI-applicaties vragen vaak een grote netwerkbandbreedte voor de overdracht van data tussen de cloud-omgeving en de eindgebruiker. De netwerkinfrastructuur die vereist is om een soepele en snelle datastroom te genereren wordt beheerd door een IT-partner. Zij zorgen namelijk voor upgrades en het onderhoud van het netwerk, monitoren de prestaties om problemen zo snel mogelijk op te sporen en bieden technische ondersteuning.
TendenZ IT als IT partner
TendenZ IT biedt als jouw betrouwbare IT partner een unieke combinatie tussen technische expertise, klantgerichte service en innovatie oplossingen die specifiek zijn afgestemd op jouw bedrijf.
Wij brengen alle processen, wensen en eisen volledig in kaart om zo met een optimaal plan van aanpak te komen. Het maakt voor TendenZ IT niet uit of het nu gaat om cloudoplossingen, IT-beheer of IT-beveiliging, ons ervaren team staat altijd klaar om jou te ondersteunen.
Neem nu contact op met TendenZ IT en ontdek waarin wij jullie kunnen ondersteunen.