Blog

De vier basisprincipes van cybersecurity
Uit een recent onderzoek van Censuswide is gebleken dat er grote zorgen zijn onder MKB-bedrijven over cyberdreigingen en over de impact hiervan op hun organisatie. Deze zorgen zijn terecht, want in de groeiende digitale wereld vinden inderdaad steeds meer cyberaanvallen plaats.
Afbeelding

16 oktober 2023

Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn (of worden) van de gevaren rondom cyberdreigingen. Een mooi voorbeeld hiervan heeft te maken met de volgende cijfers: 35% van de MKB-bedrijven heeft in het verleden te maken gehad met phising, een vorm van cyberaanvallen. Slecht 15% van de MKB-bedrijven daarentegen maakt zich maar zorgen over de toekomst.

 

Wat zijn cyberaanvallen?

Bij een cyberaanval doet een malafide organisatie een bewuste en kwaadwillige poging om computersystemen, netwerken, apparaten of gegevens te beschadigen, stelen of te manipuleren. De impact van een cyberaanval kan enorm zijn, er kan bijvoorbeeld vertrouwelijke data worden gelekt of zelf helemaal verloren gaan. Daarnaast kan het je veel geld kosten om de gegevens terug te kopen of om back-ups terug te halen.

 

Vier basisprincipes

 

1. Inventariseer je kwetsbaarheden

Op het moment dat je met nieuw apparatuur aan de slag gaat, dan heeft deze apparatuur een aantal standaardinstellingen. Hierbij kan je denken aan een standaard gebruikersnaam of wachtwoord voor bijvoorbeeld je printer. Daarnaast is het vaak het geval dat een apparaat standaard een aantal functies heeft ingeschakeld die helemaal niet worden gebruikt. Ondanks dat deze functies niet worden gebruikt, kunnen ze wel een lek zijn binnen je systeem. Daarom is het ook belangrijk om goed te weten hoe veilig jouw bedrijf is en waar je kwetsbaarheden liggen.

Benieuwd hoe veilig jouw bedrijf is? Doe nu de security check.

 

2. Voer updates uit

Apparaten en software zijn constant in ontwikkeling. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten toegevoegd of worden er beveiligingslekken ontdekt die vervolgens worden gedicht met nieuwe updates. Door het installeren van de nieuwste updates is de kans dat cybercriminelen bij jouw systeem binnen komen een stukje kleiner en blijven jouw systemen dus zo goed mogelijk beveiligd tegen cyberdreigingen.

Zijn er binnen jouw bedrijf vaak problemen met het uitvoeren van updates of gaat dit gewoon lastig? TendenZ kan je hierbij helpen als jouw betrouwbare IT-partner. Lees meer over TendenZ IT.

 

3. Beperk toegang tot data en systemen

Binnen een bedrijf kan je vaak aangeven welke medewerker toegang krijgt tot welke gegevens en systemen. Het is belangrijk dat hier zorgvuldig mee wordt gewerkt en dat een medewerker ook alleen toegang krijgt tot de noodzakelijk gegevens en systemen die horen bij de functie. Op deze manier wordt het (onbewust) misbruik maken van gegevens verkleind. Als een medewerker bijvoorbeeld een geloofwaardige mail of telefoontje ontvangt waarin gevraagd wordt om bepaalde gegevens, kunnen ze deze gegevens gemakkelijk opzoeken terwijl ze eigenlijk niks hiermee te maken hebben. Op het moment dat medewerkers geen toegang hebben tot alle gegevens en systemen zullen ze zorgvuldiger kijken naar dit soort mailtjes, waarvan het dus eigenlijk helemaal niet logisch is dat de desbetreffende persoon deze ontvangt.

 

4. Voorkom virussen, ransomware en andere malware

Het beveiligen van je apparaten met een goede beveiligingssoftware tegen virussen, ransomware en malware verlagen het risico op een aanval. Een betrouwbare IT-partner kan je hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers niet zomaar software op een apparaat installeren, er kan namelijk een keer ‘foute’ software tussen zitten dat onderdeel kan zijn van een cyberaanval.

 

Benieuwd naar een goede beveiligingssoftware tegen virussen, ransomware en malware? TendenZ kan je helpen! Lees meer over onze managed beheer.


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?