Blog

Grensverleggend werken: hoe remote werken de bedrijfswereld transformeert
Door de coronapandemie moesten veel mensen vanuit huis werken. Nu de coronapandemie weer over is, is deze trend blijven hangen en werken mensen nog steeds regelmatig vanaf een andere locatie (remote).
Afbeelding

2 mei 2024

Wat is remote werken?

Als je remote werken letterlijk vertaald naar het Nederlands betekend het ‘op afstand werken’. Medewerkers hoeven dus niet op kantoor te werken, maar kunnen gemakkelijk vanaf een externe locatie werken zoals een café, bibliotheek, vanaf huis of zelfs vanuit het buitenland. Een medewerker heeft enkel een internetverbinding nodig om te kunnen werken en is dus niet locatieafhankelijk of tijdsgebonden.

 

Voordelen en uitdagingen van remote werken

Remote werken brengt voor zowel de werknemer als werkgever verschillende voordelen met zich mee. Echter zitten er ook verschillende uitdagingen verbonden aan het remote werken, deze worden hieronder ook besproken.

Voordelen van remote werken

Laten we beginnen met een aantal voordelen dat remote werken met zich meebrengt:

 

 • Meer concentratie: de medewerker wordt minder afgeleid door collega’s die tussen het werk door even langs komen voor een praatje of met een vraag. Op het moment dat een medewerker remote aan het werk is, kan hij simpelweg zijn meldingen uitschakelen zodat hij even niet bereikbaar is en wordt dan dus niet afgeleid.
 • Verminderde reistijd en -kosten: medewerkers hoeven niet meer te pendelen tussen kantoor, thuis, bij de klant en ga maar door. Dit betekent dat de reistijd en -kosten aanzienlijk verminderd worden. Zeker voor medewerkers die vaak (lang) in de file moeten staan of ver van het werk wonen, kan dit veel tijd besparen.
 • Meer vrijheid: het is voor medewerkers gemakkelijker om een privéafspraak te plannen tijdens de werkuren. Als de medewerker bijvoorbeeld tussendoor even naar de huisarts moet, kan hij dit eenvoudig compenseren door bijvoorbeeld wat langer door te werken. Ook is het gemakkelijk om een wasje tussendoor te draaien, een pakketje te laten bezorgen of even de hond uit te laten.
 • Verhoogde productiviteit: voor medewerkers die bijvoorbeeld om drie uur bij een klant moeten zijn, kan het zinvol zijn om in de buurt van de klant te werken in bijvoorbeeld een café of restaurant in de buurt. Dit zorgt ervoor dat je de medewerker bijvoorbeeld twee uur extra in kan plannen voor andere werkzaamheden, omdat je hem niet kwijt bent voor reistijd.

Uitdagingen van remote werken

Naast de verschillende voordelen zijn er uiteraard ook verschillende uitdagingen die komen kijken bij remote werken:

 

 • Zelfdiscipline: medewerkers moeten beschikken over voldoende zelfdiscipline om zichzelf aan het werk te zetten als er geen ‘controle’ van de baas is.
 • Minder contact met collega’s: op het moment dat medewerkers structureel remote werken kan het zijn dat zij zich ‘afgesloten’ voelen van het team en dat kan natuurlijk leiden tot verminderde prestaties. Het is daarom zinvol om als werkgever bijvoorbeeld af te spreken dat er één vaste dag in de week op kantoor gewerkt wordt.
 • Een goede werkplek nodig: remote werken gaat alleen als je beschikt over een goede internetverbinding. Op het moment dat een medewerker geen goede internetverbinding heeft betekend dit vertraging voor de werkzaamheden.

Remote Desktop-oplossingen van TendenZ IT

Zoals hierboven al werd besproken, zijn er verschillende voordelen en uitdagingen die bij remote werken komen kijken. Maar met de Remote Desktop-oplossingen van TendenZ IT profiteer je van een naadloze ervaring waarbij je overal en altijd kan werken. Een aantal voordelen van de Remote Desktop-oplossingen van TendenZ IT zijn onder andere:

 

 • Flexibel werken
 • Efficiënt documenten delen
 • Flexibel op- en afschalen
 • Automatische software-updates
 • Standaard back-ups
 • Toegang tot de nieuwste Microsoft-producten

 

Benieuwd naar de Remote Desktop-oplossingen van TendenZ IT? Bekijk dan deze pagina of neem contact met ons op.

 


Is jouw IT-infrastructuur klaar voor de toekomst?