Waarom is cyberbewustwording essentieel voor jouw bedrijf?
Mensen zijn over het algemeen de zwakste schakel in de keten van cyberbeveiliging, ook al hebben ze dit zelf vaak niet eens door. Veel cyberaanvallen komen tot stand door onbewuste fouten van een medewerker, waardoor het volledige systeem kwetsbaar wordt voor aanvallen.
Een voorbeeld hiervan is phising, hierbij doen aanvallers zich voor als een bekende partij om met goed en echt uitziende namaakmails vertrouwde gegevens te verkrijgen van jouw bedrijf. Medewerkers die een phisingmail openen of op een ‘kwaadaardige’ link klikken, kunnen zonder dat ze het zelf door hebben cybercriminelen toegang geven tot het gehele bedrijfsnetwerk.
Andere veelvoorkomende fouten zijn het gebruiken van zwakke wachtwoorden of het gebruiken van één wachtwoord voor meerdere systemen. Hackers kunnen deze wachtwoorden eenvoudig achterhalen en krijgen hiermee dus ook toegang tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens.
Wat betekend een cyberaanval voor jouw bedrijf?
Op het moment dat jouw medewerkers zich niet bewust zijn van de gevaren rondom cybersecurity kunnen de gevolgen enorm zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 60% van de bedrijven te maken krijgt met cybercriminaliteit, waarvan 20% ook echt slachtoffer wordt met flinke gevolgen.
Hieronder staan een aantal gevolgen van een cyberaanval waar jouw bedrijf mee te maken zou kunnen krijgen:
- Kostbare downtime: bedrijfssystemen die tijdelijk onbereikbaar zijn.
- Financiële schade: herstelkosten kunnen oplopen tot €300.000.
- Gegevensverlies: verlies van belangrijke klant- of bedrijfsgegevens.
- Reputatieschade: vertrouwensverlies bij klanten en partners.
- Boetes voor privacy overtredingen: bijvoorbeeld als gevolg van de AVG.
Een aantal manieren waarop je jouw medewerkers bewuster kan maken
Cyberbewustwording begint met de educatie van je medewerkers. Met behulp van gerichte trainingen en workshops kan je medewerkers leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en hoe ze hiermee om moeten gaan.
Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om de bewustwording te creëren onder medewerkers:
- Leg uit hoe incidenten gemeld moeten worden: het is cruciaal dat cyberincidenten snel en correct worden gemeld, zodat dreigingen direct geïdentificeerd en aangepakt kunnen worden, en verdere schade wordt voorkomen.
- Simulaties van nepaanvallen: verstuur bijvoorbeeld een phishing-simulatie naar je medewerkers op wisselende momenten om te testen wie erin trapt en wie alert blijft. Zo leren ze in een veilige omgeving de directe gevolgen van hun acties zonder echte risico’s.
- Plan regelmatige trainingen en workshops: medewerkers leren hierin effectief cyberdreigingen te herkennen en de juiste acties te ondernemen om deze te voorkomen.
- Maak duidelijke en beknopte richtlijnen: zorg voor eenvoudige en toegankelijke veiligheidsinstructies, zoals handleidingen en korte checklists, die medewerkers ondersteunen bij veilig online gedrag.
TendenZ IT helpt jou naar 100% bewustwording
Cybersecurity is niet alleen een technisch vraagstuk, maar vooral een menselijke uitdaging. Door je medewerkers bewust te maken van de risico’s en hun rol hierin, versterk je de weerbaarheid van je bedrijf tegen cyberaanvallen.
Uiteraard is het ook van groot belang om te weten hoe veilig jouw huidige IT-omgeving is en waar je dan mee aan de slag moet. TendenZ IT voert voor jou een gratis IT-scan uit en op basis daarvan kunnen we samen, met jouw medewerkers aan de slag om de bewustwording te vergroten en de verbeterpunten aan te pakken. Plan nu onze gratis IT-check.